Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις Λαϊκές Αγορές

0
100

LAIKH AGORA

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη, μεικτά κλιμάκια από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης , Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής , διενεργούν συνεχείς υγειονομικούς ελέγχους σε όλες τις Λαϊκές Αγορές της περιοχής  ευθύνης του Βορείου Τομέα Αθηνών.

MANIATHS
Κωνσταντίνος Μανιάτης

Στόχος των ελέγχων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της προέλευσης των προϊόντων  και η αναγραφή των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της υγιεινής  και της ποιότητας των τροφίμων καθώς και στην ασφαλή διακίνησή τους στις Λαϊκές Αγορές σύμφωνα με τις οδηγίες των Διευθύνσεων Ανάπτυξης , Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής,της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών ώστε οι έλεγχοι αυτοί να είναι αποτελεσματικοί .

Με συνημμένες τις οδηγίες από τις Διευθύνσεις:

Ανάπτυξης, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για τον ασφαλή χειρισμό και διάθεση των τροφίμων και την υγιεινή των χώρων  εργασίας στις Λαϊκές Αγορές.

  • Οι πωλητές κάθε είδους τροφίμων σε Λαϊκές Αγορές θα είναι καθαροί και θα έχουν εφοδιασθεί με πιστοποιητικό υγείας
  • Κάθε πωλητής σε Λαϊκή Αγορά θα φροντίζει για την καθαριότητα του τομέα του και για την προσωρινή φύλαξη των κάθε είδους απορριμμάτων σε ειδικές πλαστικές σακούλες, οι οποίες κατά το τέλος της εργασίας, αφού δεθούν καλά, θα παραδίνονται στο Συνεργείο Καθαριότητας του Δήμου.
  • Οι θερμοκρασίες συντήρησης για τα πουλερικά, θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

-νωπά από -2ο C μέχρι +4ο C

-κατεψυγμένα κάτω των -12ο C

  • Οι θερμοκρασίες συντήρησης για τα αλιεύματα, θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

-νωπά στη θερμοκρασία τήξης του πάγου και

-κατεψυγμένα, στους -18Ο C με ενδεχόμενα διακύμανση προς τα άνω +3ο C.

  • Τα πωλούμενα είδη τροφίμων θα εκτίθενται πάνω σε τραπέζια ή πάγκους και κάτω από κατάλληλες τέντες ή σε ειδικά οχήματα. Τα τρόφιμα που τρώγονται όπως έχουν, χωρίς προηγουμένως να αποφλοιωθούν ή να ψηθούν ή να βραστούν, θα προστατεύονται από τις μύγες, τον κονιορτό και κάθε είδους ρύπανση, τοποθετούμενα μέσα σε υαλόφρακτες προθήκες.
  • Τα είδη παντοπωλείου, τα οποία δεν έχουν ανάγκη συντηρήσεως με ψύξη, όπως είναι οι ελιές, τα τουρσιά και τα αλίπαστα, θα είναι τοποθετημένα πάνω σε πάγκους ή τραπέζια με την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα που τρώγονται όπως έχουν (ελιές, τουρσιά κλπ.), χωρίς βρασμό ή καθαρισμό, θα εκτίθενται τοποθετημένα μέσα σε κλειστές υαλόφρακτες προθήκες.
  • Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοιχωμάτων  και του δαπέδου του αμαξώματος των οχημάτων θα είναι αδιαπότιστες και λείες. Αν τα τοιχώματα έχουν επενδυθεί με λαμαρίνα ή ξύλο, οι επιφάνειες τούτων θα είναι απαραίτητα ελαιοχρωματισμένες.
  • Τα ευαλλοίωτα  τρόφιμα θα διατηρούνται σε κατάλληλα ψυγεία, είτε ηλεκτρικά, τα οποία θα συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ ή με ιδιαίτερη γεννήτρια.
  • Θα υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία, σκεύη και συσκευές, τα οποία θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαρά.
  • Ο πωλητής νωπών ψαριών και άλλων αλιευμάτων οφείλει να φροντίζει, ώστε:

-κατά την έκθεση τούτων, είτε βρίσκονται μέσα σε ανοιχτά κιβώτια (τελάρα), είτε είναι τοποθετημένα πάνω σε πάγκους να μη διακόπτεται η συντήρησή τους με ικανή ποσότητα τριμμένου πάγου και να μην εκθέτονται στις ηλιακές ακτίνες.

-τα νερά που προέρχονται από το λιώσιμο του πάγου, να διοχετεύονται με σωλήνα σε ειδική κλειστή δεξαμενή. Η απόρριψη των υγρών τούτων στην επιφάνεια του εδάφους, απαγορεύεται.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.