Σχεδιάζουν την ανάθεση της καθαριότητας των Δήμων σε… ιδιώτες!

0
51

Την λαϊκή ρήση που λέει «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», φαίνεται πως δεν την γνωρίζουν κάποιοι «ανευθυνοϋπεύθυνοι» στο Υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα φροντίζουν να το πάνε το «θέμα» και… παραπέρα για να αναρωτιόμαστε όλοι πώς να χαρακτηρίζουμε το «τρις εξαμαρτείν»… Βέβαια  ξέρουμε, αλλά…

Του Φάνη Κυριόπουλου

Αφού υλοποίησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον «Καποδίστρια Ι» – καλή ιδέα αλλά με αποτυχημένη εφαρμογή – επιχείρησαν να διορθώσουν τις ατέλειές του και τα κακώς κείμενα με το «Σχέδιο Καλλικράτης»…

Φαίνεται, όμως, πως κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την πρώτη αποτυχία, εφάρμοσαν άρον – άρον τον «Καλλικράτη» χωρίς στην ουσία να έχουν «μελετήσει» τι θα μπορούσε να προκύψει από την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων και τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε βαθιά ύφεση με δεκάδες θεσμικά, χωροταξικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα να την ταλανίζουν…

Σήμερα κάποιοι άλλοι – καθισμένοι πίσω από ένα γραφείο – επιχειρούν με «Σχέδιο Νόμου» να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του «Καλλικράτη» με την ίδια νοοτροπία και την ίδια αποτυχημένη συνταγή! Χωρίς, στην ουσία, καμία σοβαρή διαβούλευση με τους τοπικούς άρχοντες ανά τη χώρα, χωρίς καμία σκέψη για τον τοπικό παράγοντα και χωρίς την παραμικρή σκέψη ότι η θεωρεία απέχει πολύ από την πράξη… Διότι όπως και να το κάνουμε άλλες είναι οι «ανάγκες» ενός Δήμου, για παράδειγμα, στη «Λάκα Σουλίου», στην Ήπειρο, όπου συνενώθηκαν πάνω από δέκα χωριά – Κοινότητες και άλλες είναι οι «ανάγκες» του Δήμου Αθηναίων…

Με ποια λογική, λοιπόν, σχεδιάζεται η κατάργηση αριθμού Αντιδημάρχων ιδίως σε «Καλλικράτειους» Δήμους;

Από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως το Σχέδιο Νόμου για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει γίνει και αυτό άρον – άρον από κάποιους, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, που προφανώς γνωρίζουν την αυτοδιοίκηση εξ… αποστάσεως…

Επί πλέον, όλοι εμείς οι μόνιμα «καχύποπτοι» «σκανδαλιζόμαστε» από το γεγονός ότι στο Νομοσχέδιο «μεθοδεύεται» η ανάθεση της καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες… Εκτός και αν αυτό έχει να κάνει με τη σχεδιαζόμενη ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε… φτωχούς… ιδιώτες…

Εν κατακλείδι, εάν κάποιοι του Υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να καταλάβουν πως στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, που θα προγραμματίζει και θα υλοποιεί τα του «οίκου» της και θα συμφωνήσουμε απόλυτα στο να υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία από το κράτος…

Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης: Να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου

«…Να ενεργήσετε για την απόσυρση του σχετικού Σχεδίου Νόμου προκειμένου αυτό να μελετηθεί καλύτερα και σε βάθος από έμπειρα, ικανά και με γνώσεις στελέχη για να μην κάνουμε για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος εις βάρος της αυτοδιοίκησης και κυρίως της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί», αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο, που κοινοποιεί προς κάθε κατεύθυνση, ο Δήμαρχος Πεντέλης:

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Μεταναστευτική Πολιτική – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ  (Σχέδιο Νόμου)

ΣΧΕΤ. : Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

ΠΡΟΣ

-Τους Αρχηγούς των Κομμάτων

-Τους Βουλευτές Β΄ Περιφέρειας Αθηνών όλων των κομμάτων

Υπουργείο Εσωτερικών

-Υπουργό κ. Αναστάσιο Γιαννίτση

-Αναπληρωτή Υπουργό κα  Φώφη Γεννηματά

– Υφυπουργό κο Πάρη Κουκουλόπουλο

-Περιφερειάρχη Αττικής κ.  Γιάννη Σγουρό

-Γεν. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Περιφέρειας  Αττικής κ. Ηλία Λιακόπουλο

Κ.Ε.Δ.Ε.

-Πρόεδρο κ. Κώστα Ασκούνη – Μέλη Δ.Σ.

ΠΕΔΑ

-Πρόεδρο κ. Νίκο Σαράντη – Μέλη Δ.Σ.

Η επιστολή

 1.Σας γνωρίζουμε επί του θέματος ότι μελετήσαμε σε βάθος σε συσκέψεις  το σχετικό Σχέδιο Νόμου και καταλήξαμε στις παρακάτω σκέψεις – συμπεράσματα – προτάσεις που σας υποβάλλουμε:

α. Ότι πρόκειται για μία εργασία που αφορά στο σύνολό της σχεδόν στην αυτοδιοικητική λειτουργία, και που περιέχει θεσπίσματα για πολλά αυτοδιοικητικά θέματα είτε εκκρεμούντα, είτε είναι σε ισχύ.

β. Από τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι η προσέγγιση και η προσπάθεια επίλυσης των αυτοδιοικητικών θεμάτων το Σχέδιο Νόμου, έχει γίνει βεβιασμένα και με προχειρότητα από ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν εμπειρία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

γ. Η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου «Καλλικράτης» φαίνεται από τον πρώτο χρόνο της υλοποίησής του ότι ήταν μία προσπάθεια στη θετική κατ’ αρχάς κατεύθυνση η οποία υλοποιούμενη βεβιασμένα, μας οδήγησε στην σημερινή κακή κατάσταση όπου ταλανίζεται από θεσμικά, χωροταξικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα κυρίως και θα είναι κρίμα να διορθώσουμε λάθος δεδομένα με λάθος και βεβιασμένο τρόπο.

δ. Από το Σχέδιο Νόμου προκύπτει αβίαστα ότι η σκέψη της «Καλλικράτειας» Μεταρρύθμισης για δημιουργία Δήμων – Κυβερνείων με αυξημένες και τελεσίδικες αρμοδιότητες με μεγάλες διοικητικές δυνατότητες και ανεξαρτησία χάραξης στρατηγικής στη Ζώνη Ευθύνης των Ο.Τ.Α. ήταν και παραμένει όνειρο.

ε. Οι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου δεν έχουν αίσθηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στο αιρετό στελεχιακό δυναμικό διοίκησης των «Καλλικράτειων» Δήμων που προέρχονται από συνενώσεις και προχωρούν σε εισήγηση περιορισμού των στελεχών της διοίκησης και των ελάχιστων έως ανύπαρκτων αμοιβών τους καθιστώντας έτσι την Αυτοδιοίκηση ως έναν εθελοντικό φορέα εξουσίας περιορισμένων γνώσεων και δυνατοτήτων.

2. Ειδικότερα από τη μελέτη του Σχεδίου Νόμου σαφώς διαφαίνεται ότι:

α. Καταργείται η αποκέντρωση αφού με αυτό επιδιώκεται ο πλήρης συγκεντρωτισμός και ο καθολικός έλεγχος της λειτουργίας των ανεξάρτητων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

β. Καταργείται σε πολλά θέματα η αιρετή αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Α΄ και Β΄ βαθμού με την ανάδειξη του ρόλου του διορισμένου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

γ. Παραμένουν σε πλήρη έλεγχο από την Κεντρική Εξουσία  οι χωροταξικοί σχεδιασμοί στις Ζώνες Ευθύνης των Δήμων και τα δασικά θέματα που ταλανίζουν τους κατοίκους – δημότες των περιοχών μας τον τελευταίο μισό αιώνα.

δ. Γίνεται λόγος για ανάθεση της καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες, θέμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

ε. Από τη σχεδίαση όλου του Νόμου προκύπτει ότι μάλλον επιδιώκεται η δημιουργία ενός σώματος αιρετών αυτοδιοικητικών αρχόντων εθελοντικής προσφοράς με ελάχιστες έως καθόλου αμοιβές για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και όχι επαγγελματιών αυτοδιοικητικών όπως η «Καλλικράτεια» διακυβέρνηση απαιτεί.

στ. Αδιανόητο το άρθρο ένα (1) του Σχεδίου Νόμου για την κατάργηση αριθμού Αντιδημάρχων ιδίως σε «Καλλικράτειους» Δήμους που προέρχονται από συνενώσεις άλλων Δήμων, διάταξη η οποία εφόσον εφαρμοστεί θα μετατρέψει τη διοίκηση και τη λειτουργία των «Καλλικράτειων» Δήμων σε κομφούζιο.

ζ. Οι δαπάνες του προσωπικού των Κοινωφελών Επιχειρήσεων που καταργήθηκαν εφόσον άμεσα μεταφερθούν στους Δήμους χωρίς μεταβατικές διατάξεις και χρονικές διαδικασίες αποπληρωμής, θα υποθηκεύσουν την οικονομική λειτουργία των Δήμων.

3.Εκτιμούμε ότι:

α. Σήμερα παρά ποτέ απαιτείται αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη στην ουσία και όχι στα χαρτιά με τελεσίδικες αρμοδιότητες και στελέχη αιρετά με πλήρη και πολύπλευρη επαγγελματική κατάρτιση εξασφαλισμένη από το Κράτος που θα διευθύνουν τους Δήμους – Κυβερνεία των περιοχών.

β. Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι αρμόδιοι στη χάραξη της στρατηγικής σε κύρια θέματα (πολεοδομικά, δασικά, αποβλήτων, στελέχωσης, κοινωνικής πρόνοιας κ.λ.π.) στην περιοχή τους.

4. Παρακαλούμε, επειδή απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα όπως και από τη μελέτη του Σχεδίου Νόμου ότι η προχειρότητα στη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται για μία ακόμη φορά, να ενεργήσετε για την απόσυρση του σχετικού Σχεδίου Νόμου προκειμένου αυτό να μελετηθεί καλύτερα και σε βάθος από έμπειρα, ικανά και με γνώσεις στελέχη για να μην κάνουμε για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος εις βάρος της αυτοδιοίκησης και κυρίως της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί.

5. Θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερα το πρόβλημα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο επίλυσης της νέας Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις Εκλογές ώστε να μελετηθεί αβίαστα και με μεγαλύτερη προοπτική.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος  Στεργίου- Καψάλης

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.