Σωσίβιο 15,56 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία

0
41

Με διαδικασίες εξπρές καλείται η Ελλάδα να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 15,56 δισ. ευρώ της περιόδου 2007 – 2013 που μένουν στα αζήτητα. Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 4,9 δισ. από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην Ελλάδα και η Κομισιόν δημιούργησε ειδική ομάδα task force που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

Του Θανάση Παπαδή

Τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει τόσο η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με μάλλον συμβολική εθνική συμμετοχή όσο και το πρόγραμμα στήριξης μέσω επενδύσεων που ετοιμάζει για την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με επιχειρηματίες της ίδιας χώρας.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αφού αφενός θα δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά και θα υπάρξει ανάσχεση στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.

Οι Ευρωπαίοι βλέποντας πως με την εφαρμογή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη προχωρούν στην εκταμίευση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία λιμνάζουν, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος «αέρας» στην ελληνική οικονομία. Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των αρμόδιων γενικών της διευθύνσεων, ζητά η άνευ προηγουμένου αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για τη χώρα μας να εγκριθεί τάχιστα, με «επείγουσα διαδικασία», από το Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσφατα η Κομισιόν είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από 27% σε 15% της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα.

Η νέα αυτή στήριξη της Επιτροπής έρχεται να συμπληρώσει το «ευρωσχέδιο Μάρσαλ», που προωθεί η Ε.Ε. για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία της περιόδου 2007-2013, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόλις τα 4,9 δισ., από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Προς αυτόν το σκοπό η Κομισιόν δημιούργησε ειδική ομάδα task force που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

«Ομάδα κρούσης»

Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει η Επιτροπή σε αυτήν την προσπάθεια, και ιδίως ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι ότι επικεφαλής της ομάδας θα τεθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής, Χορστ Ράιχενμπαχ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια «ομάδα κρούσης» με έδρα τις Βρυξέλλες, αλλά που θα έχει ομάδα υποστήριξης και στην Αθήνα. Η αντιπροσωπία που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και των χωρών -μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της δημιουργίας των θέσεων αυτών έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ των τεχνοκρατών, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας τουλάχιστον έως το τέλος του 2014.

Θα συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές Αρχές, καθώς και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, με στόχο το συντονισμό του συνολικού προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα για την εφαρμογή τόσο του Μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και του νέου προγράμματος που θα πρέπει να δημιουργηθεί μετά την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης.

Αρμοδιότητες

Ζητούμενο παραμένει το εύρος των αρμοδιοτήτων των εμπειρογνωμόνων και τα όρια εντολής τους. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι η παρακολούθηση της προόδου της χώρας μας θα είναι συνεχής και λεπτομερής. Προβλέπεται μάλιστα ότι κάθε τρεις μήνες η Ομάδα θα συντάσσει εκθέσεις προς την Επιτροπή και τις ελληνικές Αρχές. Γκάζι στην ανάπτυξη με γενναίο δώρο στα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Η πρώτη σχετική έκθεση αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Το γενικό συντονισμό της Ομάδας εργασίας, με απευθείας αναφορά στον πρόεδρο Ζ. Μ. Μπαρόζο, θα έχει ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

Πρόσφατη ημερίδα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή είκοσι κολοσσών όλων των κλάδων

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με πιο φιλικές διαθέσεις πλέον για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που διακρίνουν. Ωστόσο θέτουν μία σειρά από προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις δίνοντας ανάσα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η ασφάλεια, η απονομή της δικαιοσύνης, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών αποτελούν τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτά αποτελούν, σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας, τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν ώστε να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις για τους Γερμανούς βιομηχάνους, ενώ προσδιόρισαν ως ελκυστικούς τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος τον τουρισμό, τις υποδομές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αλλωστε, εταιρείες από αυτούς τους κλάδους παραβρέθηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Βερολίνου, καθώς ανάμεσα στις 20 κολοσσιαίες εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν ήταν ο τουριστικός οργανισμός TUI, ο κατασκευαστικός όμιλος HOCHTIEF, η μεγάλη εταιρεία παραγωγής συμβατικής ενέργειας EnBW, καθώς και η σημαντική στον τομέα της παραγωγής ενέργειας JUVI HOLDING. Επίσης στην ημερίδα ήταν η εταιρεία TELECOM, η BAYER και η εταιρεία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου TRANS ADRIATIC PIPELINE. Από τον τραπεζικό τομέα ήταν η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και η κρατική γερμανική τράπεζα KFW.

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες επενδυτικές προθέσεις, ενώ όλα συντονίζονται μέσω των υπουργείων σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης, αλλά και διείσδυσης των γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά. Ξεχωριστή σημασία έχει η πρόταση προ μηνός του υπουργού Β. Σόιμπλε για πώληση μέρους του ήλιου μας στη Γερμανία, εννοώντας την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συζητήσεις για την εμπλοκή του γερμανικού συνδέσμου βιομηχάνων BDI για επενδύσεις στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι έχουν γίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την ίδια στιγμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για σχέδιο 16 σημείων για συνεργασία και προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της γερμανικής επιχειρηματικότητας, καθώς, αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η χώρα μας, επισήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν καλές ευκαιρίες στην Ελλάδα». Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της Ελλάδας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των μεταφορών.

Το γερμανικό σχέδιο, όμως, ουσιαστικά το αποκαλύπτει γερμανική εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για σχέδιο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ.

Με τίτλο «γερμανική επίθεση ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα», η εφημερίδα αναφέρει ως πρώτο βήμα τη διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου με τη συμμετοχή Γερμανών οικονομικών παραγόντων και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού German Trade and Invest για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και, τέλος, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με θέμα «Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.