Τον λόγο τώρα έχουν οι Έλληνες!

0
35

Θυμίζουμε ότι, ο ισχύων εκλογικός Νόμος είναι ο Νόμος 3231/2004 «Eκλογή βουλευτών», όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο 3636/2008.

Την πρωτοβουλία για το Νόμο 3231/2004 είχε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ως Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της τελευταίας Κυβέρνησης Σημίτη.

Γράφει ο Γιάννης Γλαρός*

Ο Νόμος 3231 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου 2004, αλλά δεν ίσχυσε στις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Αυτό οφείλεται στην πρόβλεψη του άρθρου 54 §1 του Συντάγματος μετά την αναθεώρησή του το 2001: οι εκλογικοί νόμοι ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν ψηφισθούν από τα 2/3 των βουλευτών, οπότε ισχύουν από τις επόμενες.

Ο συγκεκριμένος νόμος δε συγκέντρωσε τέτοια πλειοψηφία, αφού ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο Στέφανο Μάνο.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί εκλογής βουλευτών εντοπίζεται σε πληθώρα Νόμων, οι οποίοι βρίσκονται κωδικοποιημένοι σε ενιαίο κείμενο, που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57 Α΄/15 Μαρτίου 2012).

Ο Νόμος 3636/2008, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ.Προκόπη Παυλόπουλου, τροποποίησε τον 3231/2004, παραχωρώντας στο πρώτο κόμμα 50 επιπλέον έδρες, δηλαδή 10 περισσότερες σε σχέση με το Νόμο του 2004.

Στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οφείλουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στους «επαγγελματίες» της πολιτικής και στους πολιτικούς με επάγγελμα… ανάμεσα στα κόμματα της αντίδρασης και τα κόμματα της ευθύνης, της ελπίδας… και της αλήθειας…

Ο «Σοσιαλιστής» κ. Βενιζέλος Ευάγγελος, αλήθεια… θυμάται ή λησμόνησε, ότι :

-Είναι ο ίδιος που μιλούσε – τον περασμένο Ιούνιο – για «πάτο στο βαρέλι», αλλά πάτος δεν μπήκε;

-Είναι ο ίδιος που – μόλις πρόσφατα – ισχυριζόταν ότι ήταν, δήθεν, εναντίον του Μνημονίου, αλλά τον διέψευσε  ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας πως τόσο ως Υπουργός, όσο και ως νομικός, ήταν βασικός συντάκτης του;

-Είναι ο ίδιος που υποστήριζε ενθουσιωδώς το δημοψήφισμα, για να υποχωρήσει ατάκτως, μετά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις;

-Είναι ο ίδιος που βεβαίωνε πως δεν υφίσταται «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ), ώσπου το επέβαλε κι αυτό;

-Είναι ο ίδιος που τώρα υπόσχεται πράγματα που μπορούσε να κάνει και δεν έκανε;

Τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα…θα δώσουν οι Έλληνες στις 6/5/2012…

*Γλαρός Ιωάννης, Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας Ν.Δ Ρόδου

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.