Το έγκλημα που κόστισε 15,7 δις σε καταθέσεις!

0
43


Η Ελλάδα έχασε μια δόση με αποτέλεσμα η οικονομία της να υποστεί πρόσθετο πλήγμα. Το θέμα ανέδειξε η «Κυριακάτικη δημοκρατία» στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου υποδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δόση εκείνη (που έπρεπε να πάρουμε τον Σεπτέμβριο του 2011 και πήραμε τελικά τον Δεκέμβριο του 2011) ήταν πολύτιμη για την οικονομία, καθώς θα έριχνε στην αγορά 8 δισ. ευρώ και θα τροφοδοτούσε με ρευστότητα τις παραπαίουσες επιχειρήσεις.

Το θέμα με την απώλεια της δόσης αναδεικνύει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της ALPHA BANK, που κυκλοφόρησε προχθές. Υπογραμμίζει με στοιχεία το πλήγμα που επέφερε η απώλεια στην οικονομία, σε συνδυασμό και με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Οι φήμες εκείνες «διέλυσαν» τις εμπορικές τράπεζες, οδηγώντας σε απώλειες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 17,5 δισ. καταθέσεων. Ειδικότερα το δελτίο τονίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η αδυναμία ελέγχου της δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης δημοσίου χρέους και οι ανεξέλεγκτες συζητήσεις περί χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και περί εξόδου της χώρας από το ευρώ οδήγησαν, εκτός των άλλων, και σε σταδιακή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τα € 237,3 δισ. στο τέλος του 2009, στα € 172,8 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου του 2011. Ιδιαίτερα στο 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2011 η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά € 15,7 δισ. οφείλεται:

1) στην ανεξέλεγκτη δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030, και

2) στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, ύψους € 8,0 δισ. του δανείου των € 110 δισ. στη χώρα μας. Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 αντί για τον Σεπτέμβριο του 2011 υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους € 15,7 δισ. περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον η συνεπαγόμενη χειροτέρευση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, οδήγησε στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ταχεία πτώση στο τέταρτο 3μηνο του 2011, μετά τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο τρίτο 3μηνο του 2011».

Ρίχνουν και το Ασφαλιστικό στα νύχια του υπερπρωθυπουργού Ράιχενμπαχ

Στο χειρουργικό κρεβάτι του υπερπρωθυπουργού Χορστ Ράιχενμπαχ μπαίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η εμπλοκή του υπερπρωθυπουργού και στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνεται από το εξής: Το υπουργείο Εργασίας προγραμμάτισε διήμερο σεμινάριο-ημερίδα, με θέμα τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης του Ράιχενμπαχ («Task Force»).

Ο στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο προΐσταται η επικεφαλής της «Τask Force» για την Ελλάδα στο γραφείο της Αθήνας Ζορζέτα Λάλη, φαινομενικά είναι να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και για το ενδεχόμενο εναλλακτικών χρηματοδοτικών σεναρίων. Στην πραγματικότητα όμως, παρουσία Δανών, Σουηδών, Γάλλων και Γερμανών εκπροσώπων, θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι των αλλαγών που έρχονται στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Στο σεμινάριο θα βρίσκονται εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους για την πορεία του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Αναμένεται να τεθεί θέμα ορίων ηλικίας, αλλά και χρόνων συνταξιοδότησης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ύφεσης, με τη ζημιά που έχει προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, αφού υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι απώλειες του συστήματος δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, έρχεται από το παράθυρο η επιβολή ενός νέου φόρου, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συζήτηση στοχεύει στο να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό σύστημα που νοσεί σοβαρά και που, αν δεν ληφθούν επειγόντως νέα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι βιώσιμο, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει ήδη στην επικουρική ασφάλιση.

Έρχεται σε μια στιγμή που η διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κορυφώνονται, και με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να ασκηθεί περαιτέρω πίεση για να υποχωρήσει η Ν.Δ. στην άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο Κουτρουμάνη για περικοπές στην επικουρική ασφάλιση, που φτάνουν έως και το 50%, και για ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.