Το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου στον κόσμο

0
304

Το Eisriesenwelt («Ο κόσμος των Γιγάντων του Πάγου» ) είναι ένα φυσικό σπήλαιο πάγου από ασβεστόλιθο που βρίσκεται στο Werfen, στην Αυστρία, περίπου 40 χλμ. νότια του Salzburg. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου του κόσμου, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο από 42 χιλιόμετρα.

Το σπήλαιο Eisriesenwelt δημιουργήθηκε από τον ποταμό Salzach, ο οποίος ταξιδεύοντας μέσα από το βουνό διαβρώνει τα περάσματα σχεδόν εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών, ρωγμές και σχισμές στον ασβεστόλιθο έγιναν πιο έντονες, καθώς το νερό παρέσυρε τις πέτρες μακριά. Το χειμώνα, όταν ο αέρας μέσα στο βουνό είναι θερμότερος από έξω, ψυχρά ρεύματα αέρα εισέρχονται και μειώνουν τη θερμοκρασία του κάτω από το σημείο τήξης. Την άνοιξη, το νερό από το λιωμένο χιόνι, διαρρέει μέσα από τις ρωγμές στο βράχο, και όταν φτάσει τις ψυχρότερες περιοχές της σπηλιάς, παγώνει και σχηματίζονται σιγά-σιγά οι υπέροχοι σχηματισμοί πάγου.

Αν και η σπηλιά έχει μήκος 42 χιλιόμετρα, μόνο το πρώτο χιλιόμετρο, η περιοχή που μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες, καλύπτεται από πάγο. Το υπόλοιπο σπήλαιο αποτελείται από ασβεστόλιθο. Δεδομένου ότι η είσοδος στα σπήλαια είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, ψυχροί άνεμοι το χειμώνα φυσούν μέσα στη σπηλιά και να παγώνουν το χιόνι. Το καλοκαίρι, ένας κρύος αέρας από το εσωτερικό του σπηλαίου φυσάει προς την είσοδο, και εμποδίζει το λιώσιμο των σχηματισμών.

Το Eisriesenwelt ανακαλύφθηκε από τον Anton Posselt, έναν φυσικό επιστήμονα από το Σάλτσμπουργκ, το 1879. Πριν από την ανακάλυψή του, το σπήλαιο ήταν γνωστό μόνο στους ντόπιους, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι ήταν μια είσοδος για την κόλαση, αρνούνταν να το εξερευνήσουν. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση της ανακάλυψης του σε ένα περιοδικό ορειβασίας, αλλά το σπήλαιο στη συνέχεια γλίστρησε πάλι στην αφάνεια.

Ο Alexander von Mork, ένας σπηλαιολόγος από το Σάλτσμπουργκ, ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που θυμούνταν την ανακάλυψη του Posselt. Οδήγησε διάφορες αποστολές στο σπήλαιο, αρχίζοντας από το 1912, και ακολούθησαν σύντομα και άλλοι εξερευνητές. Το 1920, μια καμπίνα για τους εξερευνητές, το Forscherhütte, χτίστηκε,  και οι πρώτες διαδρομές πάνω στο βουνό είχαν καθοριστεί. Οι τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν λίγο μετά, προσελκυόμενοι από την ξαφνική δημοτικότητα του σπηλαίου.

Σήμερα, το σπήλαιο Eisriesenwelt επισκέπτονται περίπου 200.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

Photos: http://www.flickr.com/photos/naturhotel/

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.