Το… Προεδρικό Μέγαρο του Άκη

0
70

Το «χρυσό ακίνητο» της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αριθμός 33, η αγορά του οποίου από τη Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, είχε προκαλέσει αίσθηση, αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας, που οδήγησε τον πρώην υπουργό και την «παρέα» του στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Και μπορεί εξωτερικά το διώροφο νεοκλασικό να μη… γεμίζει και πολύ το μάτι, ωστόσο, σύμφωνα με την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές πέρυσι το καλοκαίρι, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Προεδρικό Μέγαρο! Σύμφωνα με το συμβόλαιο μεταβίβασης του ακινήτου, η πολυτελής οικία αποτελείται από ένα οροφοδιαμέρισμα 210 τ.μ., με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ταράτσας των 202 τ.μ. και υπόγειο 105 τ.μ.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, «η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αφού η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι ο βασικός πεζόδρομος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με πρόσωπο απευθείας στην Ακρόπολη, στο Ωδείο Ηρώδου, στο θέατρο Διονύσου, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στον σταθμό μετρό του Μακρυγιάννη. Η περιοχή έχει μεγάλο αγοραστικό και μισθωτικό ενδιαφέρον.

– Το οροφοδιαμέρισμα χαρακτηρίζεται ολοσχερώς και πολυτελώς ανακαινισμένο και σε άριστη κατάσταση.

– Το δώμα έχει διαμορφωθεί σε roof garden.

– Το υπόγειο έχει διαμορφωθεί σε μικρό διαμέρισμα, που συνδέεται δε με το οροφοδιαμέρισμα απευθείας με ανελκυστήρα.

– Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχειά για τη θέση του ακινήτου και η μοναδική θέση στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να συγκριθεί είναι αυτή του Προεδρικού Μεγάρου και συγκεκριμένα ακινήτων με πρόσωπο επί της οδού Ηρώδου του Αττικού.

– Αντίστοιχα ακίνητα πωλούνται από 15.000 έως 19.000 ευρώ ανά τ.μ. με μείωση 5%-10% σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

– Η σημερινή εμπορική αξία του συνόλου των μεταβιβαζομένων ιδιοκτησιών του ακίνητου εκτιμήθηκε στα 3.306.200,00 ευρώ».

Ωστόσο, το εξαιρετικό αυτό ακίνητο φέρεται ότι πωλείται από την ιδιοκτήτρια εταιρία του, τη Nobilis, στην κυρία Σταμάτη, με «χασούρα» 810.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρει το ΣΔΟΕ: «Συμπερασματικά προκύπτει ότι μεταβιβάστηκε από τον ιδιοκτήτη του (εταιρία Nobilis) ένα ακίνητο για το οποίο δαπανήθηκαν συνολικά 1.537.680,84 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα οφέλη του (ουσιαστικό τίμημα πώλησης και ενοίκια) είναι 728.000 ευρώ, δηλαδή πωλήθηκε με ζημία 810.000 ευρώ, τη στιγμή που η εμπορική του αξία ήταν 3.306.000 ευρώ και θα μπορούσε να πωληθεί με κέρδος τουλάχιστον 1.768.000 ευρώ».

Σύμφωνα με το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση του ακινήτου, 450.000 ευρώ καταβλήθηκαν σταδιακά, προφανώς για επισκευές, σε μετρητά στην εκπρόσωπο της εταιρίας κατά την τελευταία τριετία. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί από την εταιρία Nobilis και αφορούν δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης του ακινήτου κατά την τριετία 2006-2009, καθώς ανέρχονται, μόλις, σε 149.872,50 ευρώ.

Σε αυτά δεν προστέθηκαν τιμολόγια άσχετα με τις εργασίες, όπως για παράδειγμα ένα που είχε κοπεί το 2007 από τη Nobilis και αφορούσε αγορά μηχανήματος γυμναστικής από την εταιρία POWER PLATE αξίας 9.831,78 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κόστος της ανακαίνισης από τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού φέρεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πίνακα με τίτλο «Κοστολόγηση Εγκαταστάσεων και Εργασιών», στον οποίο αναγράφεται το κόστος διάφορων εργασιών στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το γενικό σύνολό τους ανέρχεται στις 719.030 ευρώ.

Σε αυτόν αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι εργασίες και το κόστος των εξής:

– Συλλέκτες Διανομής – Πάνελ για την ψύξη και τη θέρμανση: 50.000 ευρώ.

– Δίκτυο αεραγωγών (κανάλια) για τον κλιματισμό της οικίας, στόμια, μονώσεις κ.λπ. – Τέσσερις κλιματιστικές μονάδες: 110.000 ευρώ.

– Αντλία θερμότητας – ψύξης, σωληνώσεις, τρίοδοι κ.λπ.: 100.000 ευρώ.

Κατασκευή – Ηχομόνωση μηχανοστασίου: 20.000 ευρώ.

Σε άλλο έγγραφο μόνο «η κατασκευή παπουτσοθήκης λακαριστής στον διάδρομο του υπογείου» κοστολογείται στα 1.200 ευρώ!

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.