Το PSI θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας

0
30

Εμπορευματικές συναλλαγές

Οι Έλληνες εξαγωγείς το 2011 απέδειξαν ότι μπορούν μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να ενισχύσουν σημαντικά την διεθνή τους δραστηριότητα, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου.

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύτηκαν για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών, ουσιαστικά επαληθεύουν τις εκτιμήσεις του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατά 9,4% για το 2011 συγκριτικά με το 2010. Η μείωση των εισαγωγών για δεύτερο συναπτό έτος κατά 13,2%, οδήγησε στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 28,2%, ενώ σε αξία διαμορφώθηκε στα €15,9 δις.

Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά κλάδο διαπιστώνουμε ότι τα πετρελαιοειδή αποτελούν τον βασικό κλάδο που έδωσε ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, αφού σημείωσαν αύξηση κατά 295%, κυρίως με κατεύθυνση προς την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές με πετρελαιοειδή σημείωσαν αύξηση κατά 37% συνολικά για το 2011. Εκτός από τα πετρελαιοειδή, αύξηση καταγράφηκε στα βιομηχανικά προϊόντα, κατά 11,4% και στα αγροτικά προϊόντα κατά 5,1%, ενώ οι εξαγωγές πρώτων υλών μειώθηκαν κατά 6,2%το 2011.

Πίνακας 1. Ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών, για την περίοδο 2007-2011

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ/ Επεξεργασία:ΙΕΕΣ – ΣΕΒΕ/ ΕΤ: Ετήσια Τάση/ ΜΕΤ: Μέση Ετήσια Τάση

 Ελληνικό Εξωτερικό Εμπόριο εκφρασμένο ως % ΑΕΠ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές για το 2011 (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) ανήλθε σε €215,2 δις. Οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή) εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2011 ανέρχονται σε 10,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της εξαγωγικής επίδοσης της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται σαφώς μόνο στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στην μείωση του ΑΕΠ. Οι ελληνικές εισαγωγές αντίστοιχα, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το ίδιο έτος ανέρχονται σε 19,5%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το εμπορικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σε 9,1% για το 2011, μειωμένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πίνακας 2. Ελληνικό Εξωτερικό Εμπόριο ως % ΑΕΠ, για την περίοδο 2007-2011

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ/ Επεξεργασία:ΙΕΕΣ – ΣΕΒΕ

Οι ελληνικές εξαγωγές, για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2011 αποτέλεσαν ένα μικρό «θαύμα» μέσα στο έντονα ασταθές περιβάλλον. Και για το 2012, οι εξαγωγές μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και να εξακολουθήσουν να έχουν θετική πορεία με ετήσια αύξηση σε διψήφια ποσοστά, ειδικά τώρα που ολοκληρώθηκε το PSI.

Ωστόσο, αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστεί αυτή η πορεία είναι το κράτος να στηρίξει ουσιαστικά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΕΒΕ, σύμφωνα με την οποία, τα 30 δις που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν εμπροσθοβαρή πορεία προς την πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να δεσμευθεί ένα ποσό της τάξης των €7 δις, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.