Τρομολαγνεία και τραύμα: Το ένα αποτελεί διαστροφή και το άλλο μια ύπουλη ασθένεια…

0
72

Το ένα αποτελεί διαστροφή και το άλλο μια ύπουλη ασθένεια που στοιχειώνει και διαβρώνει. Σε κάθε μεγάλη καταστροφή, στην υπηρεσία (δήθεν) της πληροφόρησης κι ενημέρωσης, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιδίδονται σε μαραθωνίους άκριτης και καταιγιστικής ρητορικής του τρόμου.

Γράφει η Θεανώ Πολυζωγοπούλου*

Όταν η πληροφορία γίνεται «προϊόν» προς πώληση και αποκομιδή κέρδους, τότε οι τρόποι προσέλκυσης του «καταναλωτή», πολλές φορές ξεφεύγουν από την ουσία και παραβιάζουν τις όποιες δεοντολογίες. Το μέσο «πουλάει», τρόμο, πουλάει φόβο, πουλάει πόνο, πουλάει ισχύ. «Εγώ θα σου πω την αλήθεια, εγώ θα σου δώσω τη λύση». Και δεν τσουβαλιάζω αδιακρίτως.
Υπάρχουν και κάποια ΜΜΕ και κάποιοι δημοσιογράφοι, που ασκούν με σοβαρό και      δεοντολογικό τρόπο την υπηρεσία της πληροφόρησης. Αναφέρομαι στους έμπορους του τρόμου.
Από τη θέση του ανθρώπου που παρέχει υπηρεσία ψυχικής υγείας, έχω να επισημάνω, πως όσο εκθέτουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας στις εικόνες και τη δραματική τρομολαγνική αφήγηση, μας εκθέτουμε σ’ ένα τοξικό ψυχικό τραύμα.
Ακούγοντας κι υιοθετώντας άκριτα και υπερβολικά τη δηλητηριώδη αυτή αφήγηση, εισάγουμε κι εσωτερικεύουμε άγχος, φόβο, πόνο κι αγωνία, σε βαθμό που καθηλωνόμαστε και γινόμαστε έτσι αδύναμοι να λειτουργήσουμε οργανωμένα αλλά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη και τη συνδρομή μας αυτές τις στιγμές.
Απομακρύνουμε τα παιδιά από τις τηλεοράσεις όπου παίζονται ξανά και ξανά σκηνές καταστροφής. Απομακρυνόμαστε κι εμείς από αυτού του τύπου την ενημέρωση.
Σίγουρα έχουμε την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, οπότε επιλέγουμε έναν έγκυρο και ψύχραιμο τρόπο πληροφόρησης. Σε τέτοιες περιστάσεις οι ψευδείς ειδήσεις, εργαλείο επιτήδειων που τις διασπείρουν για προσωπικό τους όφελος, εξαπλώνονται όσο γρήγορα εξαπλώνονται οι φλόγες στον άνεμο.
Προσέχουμε πολύ κι έχουμε την κριτική μας σκέψη σε εγρήγορση. Μιλάμε στα παιδιά με ψυχραιμία και τους τονίζουμε πως είναι ασφαλή. Τ’ ακούμε προσεκτικά κι είμαστε διαθέσιμοι για να τα υποστηρίξουμε, ώστε να νιώσουν κι αυτά ασφαλή. Τα παιδιά επίσης, έχουν πολύ υψηλό το συναίσθημα της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.
Συζητάμε μαζί τους και βρίσκουμε τρόπους να τα εντάξουμε στις δράσεις αυτές, να πάμε μαζί να ψωνίσουμε πράγματα για τους πληγέντες, να τα ενθαρρύνουμε να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μηνύματα συμπαράστασης κι ότι άλλο μπορούν και θέλουν. Δεν τα παίρνουμε μαζί μας στους τόπους της καταστροφής. Συζητάμε μαζί τους για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της βλάβης.
Υποστήριξη των πληγέντων, δενδροφυτεύσεις, προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Συζητάμε μαζί τους για τη δύναμη των ανθρώπων, που όταν μαζεύονται πολλοί μαζί, μπορούν και ανακάμπτουν από τις καταστροφές. Μιλάμε για τις δυνάμεις, τις αρετές, τους πόρους που μπορούμε ν’ αξιοποιούμε για να τα βγάζουμε πέρα στις δύσκολες στιγμές.
Έτσι τους δίνουμε ελπίδα κι αίσθηση ελέγχου, αλλά και τους διδάσκουμε τρόπους συνύπαρξης και συμπεριφοράς που θα τα κάνουν πιο λειτουργικούς και συνειδητούς πολίτες. Να έχουμε υπ’ όψιν μας, πως μετά από την έκθεση σε τέτοια στρεσογόνο πληροφορία, έχει συντελεστεί ψυχικό τραύμα, και να κρατάμε στο νου μας πως μπορεί να εμφανιστούν αργότερα σημάδια μετατραυματικού στρες.
Φοβίες, υπερβολική αγωνία, αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, ανασφάλεια κλπ. Ας είμαστε παρόντες κι ας αναζητήσουμε τρόπους φροντίδας κι αποκατάστασης, έτσι ώστε να επανεγκατασταθεί στο παιδί η αίσθηση της ασφάλειας. Αν είμαστε κι εμείς στην ίδια κατάσταση με το παιδί, αν κι εμείς έχουμε αδυναμία να διαχειριστούμε το στρες από το τραύμα αυτό, ας αναζητήσουμε υποστήριξη.
Το πένθος, ο θρήνος κι η θλίψη που ακολουθούν ένα καταστροφικό γεγονός, είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Δεν είναι βοηθητικό να τ’ αποφεύγουμε ή να αρνούμαστε να τα βιώσουμε. Ας τους δώσουμε το χώρο και το χρόνο που τους αναλογεί και τους αρμόζει.

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία, είμαι διαθέσιμη στο inbox ή και μέσω τηλεφώνου.

*Θεανώ Πολυζωγοπούλου: Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (Mental Health Service in Athens, Greece)

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.