Τρόποι βελτίωσης της επικοινωνίας με τα παιδιά μας

0
145

PAIDIA

Ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τα παιδιά μας, που επικοινωνούμε μαζί τους, που τους μιλάμε, που εκφραζόμαστε, που τους απευθύνουμε το λόγο, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και αναπόφευκτα και την ποιότητα σχέσης που αναπτύσσουμε και καλλιεργούμε μ’ αυτά.

SKLEIDA-SOFIAΤης Σοφίας Σκλείδα*

Οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με το παιδί μας – λεκτική και μη- είναι ιδιαίτερα σημαντική και εκεί θα πρέπει να εστιάσει ο κάθε γονέας, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια θετική συναισθηματική επαφή με το παιδί του, γεγονός που θα τον βοηθήσει σταδιακά, αλλά και μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που τυχόν προκύψουν, κυρίως κατά τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Οποιαδήποτε συμπεριφορά εκδηλώνει το παιδί είναι μορφή επικοινωνίας, κάτι θέλει να μας πει, να εκφράσει. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία του με το περιβάλλον παίζουν η γλώσσα του σώματος και το ένστικτο.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες ακόμα και κατά την ενδομήτρια ζωή του παιδιού υπάρχει άμεση επαφή ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος κι αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Ως εκ τούτου, η υγιής και ήρεμη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της μητέρας θα επηρεάσει θετικά και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Όταν έχουμε μια καλή επικοινωνία με το παιδί μας δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Έχουμε τον έλεγχο και μπορούμε να επιλύσουμε όποιες τυχόν διαφωνίες προκύψουν, με ειλικρινή διάλογο και διάθεση αλληλοκατανόησης.

Να μερικοί θετικοί τρόποι επικοινωνίας με τα παιδιά μας:

Σεβόμαστε την προσωπικότητά τους και δεν τα υποτιμάμε

Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας για να μπορέσουν και αυτά, μέσω της μίμησης του δικού μας προτύπου, να αναγνωρίσουν τα δικά τους

Καλλιεργούμε εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς εγωισμό και αυστηρότητα

Ελέγχουμε τις πράξεις μας, και προσέχουμε να είναι θετικές και ουσιαστικές δείχνοντας την ανάλογη υπευθυνότητα

Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αγάπη και τη στοργή μας

Φροντίζουμε να καλύπτουμε τις βασικές και ουσιώδεις ανάγκες τους

Τα επιβραβεύουμε, όταν χρειαστεί και ενισχύουμε θετικά τις προσπάθειες τους

Κρίνουμε τις πράξεις τους και όχι τα ίδια

Τους αφιερώνουμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο

Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις και τις απόλυτες απόψεις που δυσκολεύουν την επαφή και γεννούν παντός είδους συγκρούσεις

Τέλος, έχοντας το πλεονέκτημα από τη φύση μας να έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κατάλληλα και με ιδιαίτερη ευαισθησία, ώστε να μπορέσουμε να συλλάβουμε, ενδεχομένως, την οποιαδήποτε ανησυχία ή προβληματισμό θέλει να μας εκφράσει ή κοινοποιήσει το παιδί μας με το δικό του τρόπο, λεκτικό ή μη.

*Σοφία Σκλείδα: Φιλόλογος, κάτοχος Master Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.