Υπολειτουργεί ο Ιατροκοινωνικός τομέας υγείας

0
58

Στην Ελλάδα παρατηρείται σοβαρότατη υστέρηση στους τομείς της μετά- και έξω-νοσοκομειακής περίθαλψης, της αποκατάστασης και της φροντίδας των αναπήρων και των ηλικιωμένων…

Γράφει η Ευσταθία Φραγκούλη*

Δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα μετά-νοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών με χρόνια νοσήματα (κατ’οίκον νοσηλεία), εκτός 1-2 περιπτώσεων εθελοντικής ανάπτυξης από τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Τα προγράμματα «Βοήθειας στο σπίτι» που λειτουργούν οι ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, μερικούς μόνον από τους ηλικιωμένους που έχουν πραγματικές ανάγκες, όχι όμως και αξιοσημείωτο αριθμό ΑμΕΑ.

Η λειτουργία τους στηρίζεται κατά βάση σε κοινοτικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση χρηματοδότησης μετά τη λήξη των κοινοτικών ενισχύσεων, πέραν από το γεγονός ότι οι υπάρχουσες δομές είναι ανεπαρκείς.

Στον τομέα της αποθεραπείας και αποκατάστασης (πολυτραυματίες, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ.) η συμβολή του δημόσιου τομέα είναι ιδιαίτερα υποτονική και οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως από ιδιωτικές μονάδες και, στις βαρύτερες περιπτώσεις, με μεταφορά των ασθενών στο εξωτερικό.

Το δημόσιο διαθέτει συνολικά 186 κλίνες, διαμοιρασμένες σε ένα ειδικό ίδρυμα (127) και σε τέσσερα τμήματα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ισάριθμων νοσοκομείων της Αττικής (59). Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη αναπτύξει μονάδες στη Λάρισα (3), Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Βόλο, Πάτρα, Αθήνα (2), Λαμία, Σπάρτη, Χανιά με 900-1.000 κλίνες, ενώ ετοιμάζονται 5 τουλάχιστον νέα κέντρα.

Τέλος, η προστατευόμενη διαβίωση των ηλικιωμένων (οίκοι ευγηρίας, γηροκομεία) έχει παραχωρηθεί, κατά πλειοψηφία, στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιπλέον να ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος τήρησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Μόνον ένας μικρός αριθμός ιδιωτικών μονάδων καλύπτει επαρκώς τα ποιοτικά κριτήρια διαβίωσης των ενοίκων, ενώ οι συνθήκες στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι απαράδεκτεs…

*Η Ευσταθία Φραγκούλη είναι Νοσηλεύτρια ΤΕ – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.