«Φακέλωμα» των πολιτών το… ηλεκτρονικό εισιτήριο-«Φρένο» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

0
94

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με γνωμοδότησή της, ζητά από τον ΟΑΣΑ αυστηρές εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το ηλεκτρονικό εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς όπως σχεδιάζεται περιλαμβάνει πληθώρα προσωπικών δεδομένων.

Την ώρα που τα νέα μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους σταθμούς του μετρό συνεχίζονται οι εργασίες για τις μπάρες εισόδου – εξόδου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την υπ’ αριθμόν 1-2017 γνωμοδότηση- βόμβα, βάζει… φρένο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο!

Πιο συγκεκριμένα, από την Αρχή ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει – όπως άλλωστε απαιτείται από την νομοθεσία – για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ο ΟΑΣΑ, θα πρέπει να προβεί στην «προσωποποίηση-ταυτοποίηση» όλων των επιβατών που χρησιμοποιούν κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τη μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ μέσα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και όλων εκείνων που δικαιούνται μετακίνηση με μειωμένο ή μηδενικό κόμιστρο.

Για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρέπει να δοθεί από τους πολίτες ένα πλήθος προσωπικών δεδομένων όπως:

Ονοματεπώνυμο
Διεύθυνση κατοικίας
Ημερομηνία γέννησης
Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
ΑΜΚΑ
Φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή
Αριθμό τηλεφώνου
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό fax
Ταχυδρομική διεύθυνση
Ηλεκτρονική διεύθυνση( κ.ά)

Όλα αυτά τα στοιχεία θα υφίστανται επεξεργασία από τον… ΟΑΣΑ στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος.

Παράλληλα, στην εξωτερική επιφάνεια της κάρτας θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, ο τύπος δικαιούχου, και η φωτογραφία. Στο ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) της κάρτας θα τηρείται ο τύπος του δικαιούχου και η ημερομηνία λήξης δικαιώματος ή η ημερομηνία γέννησης.

Ακόμη, η νέα κάρτα θα αντικαταστήσει πλήρως όλους τους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών και θα είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Η Αρχή υπογραμμίζει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και καταχωρούνται για την κάρτα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χωρίς ωστόσο ο ΟΑΣΑ να έχει εξετάσει «εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που αφενός μεν θα επιτύγχαναν εξίσου τους επιδιωκόμενους σκοπούς αφετέρου δε θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών».

Εξάλλου, η Αρχή ζητεί από τον ΟΑΣΑ να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδομένων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Δείτε την πρώτη γνωμοδότηση της Αρχής προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΔΩ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.