Χάσαμε την… μπάλα ή να ψάξουμε ψυχίατρο;

0
142

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αφορμή την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στους πέριξ αυτού χώρους. Η σύγκλητος επικαλείται 900 φοιτητές που εκφράζουν ενυπογράφως φόβους για το ναρκο-παζάρι που έχει στηθεί πέριξ του πανεπιστημίου και ζητάτην ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους γύρω χώρους…

Του Φάνη Κυριόπουλου

Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, μέλη της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας» ανακατέλαβαν το «στέκι» τους, την αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με τους καθηγητές να αρχίζουν τον… ακτιβισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκειμένου να δηλώσουν την… αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους(!).

Διαβάζω, μεταξύ άλλων στην «Καθημερινή»:

Την αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών επανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης μέλη του «Ρουβίκωνα».

Mέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τις Αρχές του πανεπιστημίου, προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, προκειμένου να διακηρύξουν τη βούλησή τους να προασπίσουν τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η κοινότητα του ΕΚΠΑ – πρυτανικές Αρχές, Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, καθηγητές και φοιτητές – στάθηκε στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη, καταδικάζοντας «κάθε προσπάθεια κατάλυσης και υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, καθώς και αυτών ολόκληρης της Πολιτείας».

«Οι προσπάθειες της “Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας” να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας, ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της, ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες» αναφέρει, επίσης, σε δήλωσή του το ΕΚΠΑ.

Τέλος, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούν τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Παρατηρώντας την ανακοίνωση, προσεκτικά: …«… και να δηλώσουν την αντίθεσή τους (οι καθηγητές) σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Δηλαδή, εάν καταλαβαίνω καλά, συνιστούν όχι βία στους χώρους του Ιδρύματος, αλλά οι ίδιοι να εμφανίζονται ως οι καλοί «οικοδεσπότες» της «Συλλογικότητας», που ωστόσο «η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες»…

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Τελικά, τι απ’ όλα θέλουν οι καθηγητές;

Αυτό που δεν μας λένε, όμως, οι αξιότιμοι εκπαιδευτικοί είναι πως μπορούν να συνδυαστούν όλα αυτά που υποστηρίζουν, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα… Ποιά είναι η πρόταση;

Το φαγητό απείραχτο και ο γάιδαρος… χορτάτος δεν… γίνεται! Με άλλα λόγια εάν δεν σπάσεις αυγά, δεν κάνεις… ομελέτα… Ας αποφασίσουν…

Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε… ψυχίατρο αλλά το ότι χάσαμε την… μπάλα είναι σίγουρο!

Θα τους θυμίσω, δε, αυτό που έχει πει ο Γάλλος στοχαστής Μοντεσκιέ:

“Δεν μπορεί κάτι να είναι απαραίτητα σωστό επειδή είναι νόμος. Πρέπει να είναι όμως νόμος, αν είναι το σωστό”.
Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.