ΧΥΤΑ Φυλής: Νέα απόπειρα παράνομης απόρριψης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων

0
85

NOSOKOMEIAKA APOBLHTA

Τη δεύτερη απόπειρα απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής εντόπισαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

FANIS 500Του Φάνη Κυριόπουλου

Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από μακροσκοπικούς ελέγχους που έγιναν στο ημερήσιο μέτωπο, ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς επιχείρησαν να απορρίψουν 8 περίπου τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κλπ).

Αμέσως οι υπηρεσίες του Συνδέσμου ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ που έσπευσαν στο σημείο.

Στον ΧΥΤΑ Φυλής μετέβη ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «Κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και θέτουν σε κίνδυνο επανειλημμένα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να επιληφθεί άμεσα και να σταματήσει όλη αυτή η ανευθυνότητα. Η νομοθεσία είναι σαφής. Τα νοσοκομειακά απορρίμματα δεν μπορεί να πέφτουν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά που γυρίζουν τη διαχείριση των αποβλήτων χρόνια πίσω. Αυτό το πάρτι θα τερματιστεί, ας το καταλάβουν όλοι και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Τα απόβλητα οδηγήθηκαν κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος στον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ. Τα οχήματα κατασχέθηκαν, οι οδηγοί συνελήφθησαν και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Η Δεύτερη… απόπειρα

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής  που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του Συνδέσμου μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Στα τέλη Νοεμβρίου είχε εντοπιστεί ποσότητα 7 τόνων επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων. Και τότε, είχε ενημερωθεί η Εισαγγελία και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επιλήφθηκαν της υπόθεσης.

Να επισημάνουμε ότι για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων…

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διαχείριση των ΕΙΑ έχουν καθοριστεί με ειδική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2012.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.