Finexit: Στον δρόμο… εξόδου από την ΕΕ και η Φινλανδία που θέλει να ακολουθήσει τη Βρετανία

0
128

Άλλος για… έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Τις ημέρες που η Βρετανία τα μαζεύει και είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα και να αποσπαστεί από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενεργοποιώντας το άρθρο 50 οι χώρες στις οποίες επικρατούν, ή μάλλον αυξάνονται οι ευρωσκεπτικιστές γίνονται ολοένα και περισσότερες. Σε αυτές προστέθηκε και η Φινλανδία.

Κι όμως η Γερμανία κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και μιλάει για πολλαπλές ταχύτητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ όμως φαίνεται πώς το αυτοκίνητο διαλύεται. Άρα για ποιες ταχύτητες μιλάνε στο Βερολίνο; Το Grexit τίθεται κάθε φορά που υπάρχει θέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

Το Italexit παίζει δεδομένου ότι η λιτότητα κάνει πλέον μεγάλη ζημιά σε μία χώρα που έχει βιομηχανία. Ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί πιστεύουν πώς η χώρα θα έπρεπε να έχει εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία με στόχο να ανακάμψει οικονομικά.

Στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές αυξάνονται και αν καταφέρει να επικρατήσει στις επικείμενος εκλογές η Λεπέν η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο. Ακόμη και να χάσει στο δεύτερο γύρο αυτός που θα καταφέρει να εκλεγεί θα αισθάνεται την ανάσα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική του σίγουρα μακριά από τα θέλω της Γερμανίας.

Γενικώς η τάση είναι κατά της Ευρώπης και πολύ περισσότερο κατά της Ευρωζώνης. Τα ποσοστά των πολιτών σε χώρες, πέραν των προαναφερθεισών, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πολωνία αυξάνονται σημαντικά θεωρώντας πώς η Ένωση δεν βοηθάει τους ίδιους τους λαούς, αλλά τις πολυεθνικές και θεριεύει το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης πίσω από την οποία κρύβονται συγκεκριμένα fund.

Χθες λοιπόν ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της Φινλανδίας δήλωσε σε ΜΜΕ της χώρας του ότι εάν κερδίσει, θα αρχίσει εκστρατεία προκειμένου η χώρα του να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιούσι Χάλα-άχο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολέμιος της μετανάστευσης, είναι ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιος για τη διαδοχή του υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών τον Ιούνιο.

«Οι πολιτικοί λόγοι για την εγκατάλειψη, ειδικά του ευρώ, είναι πολύ σαφείς, και οι οικονομικοί λόγοι είναι επίσης ξεκάθαροι. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καλέσουμε ενεργά στο κόμμα», επισήμανε ο Χάλα-άχο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η νίκη του Χάλα-άχο θα σηματοδοτούσε το τέλος της κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων στη Φινλανδία, ενώ θα ωθούσαν το κόμμα των Φινλανδών –το πρώην κόμμα των Αληθινών Φινλανδών– πιο βαθιά στο πολιτικό έδαφος της δεξιού λαϊκισμού.

Ο κυριότερος αντίπαλός του στην κούρσα, ο Σάμπο Τέρχο, θεωρείτο πως έχει πιο μετριοπαθείς απόψεις, όμως την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα τασσόταν υπέρ της ιδέας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες περί του Fixit –της αποχώρησης της Φινλανδίας από το ενιαίο νόμισμα και από την ΕΕ– αν αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του κόμματος.

Πέρυσι ένα κείμενο με την απαίτηση η Φινλανδία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη συγκέντρωσε 53.000 υπογραφές. Η αίτηση έφθασε μέχρι το κοινοβούλιο, αλλά απορρίφθηκε από μια επιτροπή της φινλανδικής Βουλής. Ωστόσο το σκηνικό πλέον είναι δεδομένο πώς αλλάζει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταστροφή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη χώρα αιματοκύλισε δύο φορές τον πλανήτη και τελικώς δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Είναι στο DNA του λαού αυτού να καταστρέφει χωρίς καμία απολύτως στρατηγική.

http://www.pentapostagma.gr

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.